Niedzielne
obiady rodzinne
Przystawka na zimno
-
pasztet z młodych królików lub gęsi z borówkami prosto z
Pałacowej Spiżarni
- śledź
po pańsku na bogato w dobrej oliwie z szalotkami, jabłkiem,
kaparami
- łosoś
peklowany przez Pałacowego Kuchmistrza podany z sosem kawiorowym,
kaparami
z zielonymi sałatami doprawianymi suszonymi pomidorami, karczochem,
twarogiem
wędzonym i oliwą smakową
Przystawki na ciepło
-
szlachecka kaszanka z „ drugiego stołu” smażona z cebulką
- kiszka
ziemniaczana na średnim ogniu pieczona z odrobiną kwaśnej kapusty
- biała
kiełbasa ze świniobicia z ostrym chrzanem
Zupy i kremy
-
wykwintna zupa z raków
- żur
staropolski na zakwasie podany z jajem zielononóżek, przepiórczym,
białą
kiełbasą i leśnymi grzybami
- rosół
z perlicy lub kury od sąsiada z domowym makaronem
- zupa z
grzybów prawdziwych – specjalność Pani na Popowie
- krem
szparagowy lub z innych warzyw sezonowych
Dania główne
-
ćwiartka kaczki po Wielkopolsku pieczona z jabłkami podana
z pyzami
drożdżowymi, modrą kapustą zasmażaną
-
tradycyjny kotlet schabowy dekorowany złocistymi pieczarkami,
ziemniaczki
z koperkiem i biała kapusta zasmażana na słodko
-
polędwica wieprzowa okraszona grzybami z popowskich lasów,
ziemniaczki
pieczone, warzywa parowane polane masełkiem
-
polędwica wołowa z pańskiego stołu z sosem gorgonzola,
ziemniakami
i warzywami grillowanymi
-
kotleciki jagnięce marynowane w rozmarynie, ziemniaki pieczone,
kruche
sałaty/ mizeria
-
dworski pstrąg smażony na masełku, ziemniaczki, surówka z kapusty
-
szlachecki sandacz w tymiankowym sosie, ziemniaczki z koperkiem,
warzywa
parowane z prażonymi nasionami słonecznika
- sola,
łosoś lub dorsz smażony lub parowany z warzywami i ziemniakami
-
królewskie krewetki według pomysłu i kunsztu Mistrza , sałaty
Dania dla dziatwy
-
polędwiczki drobiowe z pulardy w sosie śmietanowo- jarzynowym
i kolorowe
warzywa z dworskiego stołu, ziemniaczki/ryż
Wszystkie dania zawierają stosowne dodatki specjalnie wybrane dla Państwa.
Potrawy przygotowuje zespół wykwalikowanych kucharzy Pałacu Popowo wyłącznie ze świeżych, naturalnych i wyselekcjonowanych produktów, przywożonych ze wsi od wybranych
hodowców i rzemieślników.
-
wyśmienity mazurek serowy – specjalność Dziedzica
- puchar
lodowy ze świeżymi owocami i bitą śmietaną
- tarty owocowe, placki i babki zapytaj