Niedzielne obiady rodzinne

Przystawka na zimno

- pasztet z młodych królików lub gęsi z borówkami prosto z Pałacowej Spiżarni                 

- śledź po pańsku na bogato w dobrej oliwie z szalotkami, jabłkiem, kaparami                   

- łosoś peklowany przez Pałacowego Kuchmistrza podany z sosem kawiorowym,
kaparami z zielonymi sałatami doprawianymi suszonymi pomidorami, karczochem,

twarogiem wędzonym i oliwą smakową                                                                                 

Przystawki na ciepło

- szlachecka kaszanka z „ drugiego stołu” smażona z cebulką                                             

- kiszka ziemniaczana na średnim ogniu pieczona z odrobiną kwaśnej kapusty                

- biała kiełbasa ze świniobicia z ostrym chrzanem                                                                  

Zupy i kremy

- wykwintna zupa z raków                                                                                                         

- żur staropolski na zakwasie podany z jajem zielononóżek, przepiórczym,
białą kiełbasą i leśnymi grzybami                                                                                            

- rosół z perlicy lub kury od sąsiada z domowym makaronem                                               

- zupa z grzybów prawdziwych – specjalność Pani na Popowie                                         

- krem szparagowy lub z innych warzyw sezonowych                                                           

Dania główne

- ćwiartka kaczki po Wielkopolsku pieczona z jabłkami podana
z
pyzami drożdżowymi, modrą kapustą zasmażaną                                                                 

- tradycyjny kotlet schabowy dekorowany złocistymi pieczarkami,
ziemniaczki z koperkiem i biała kapusta zasmażana na słodko                                               

- polędwica wieprzowa okraszona grzybami z popowskich lasów,
ziemniaczki pieczone, warzywa parowane polane masełkiem                                              

- polędwica wołowa z pańskiego stołu z sosem gorgonzola,
ziemniakami i warzywami grillowanymi                                                                                       

- kotleciki jagnięce marynowane w rozmarynie, ziemniaki pieczone,
kruche sałaty/ mizeria                                                                                                                   

- dworski pstrąg smażony na masełku, ziemniaczki, surówka z kapusty                               

- szlachecki sandacz w tymiankowym sosie, ziemniaczki z koperkiem,
warzywa parowane z prażonymi nasionami słonecznika                                                        

- sola, łosoś lub dorsz smażony lub parowany z warzywami i ziemniakami                        

- królewskie krewetki według pomysłu i kunsztu Mistrza , sałaty                                         

Dania dla dziatwy

- polędwiczki drobiowe z pulardy w sosie śmietanowo- jarzynowym
i
kolorowe warzywa z dworskiego stołu, ziemniaczki/ryż                                                           


Wszystkie dania zawierają stosowne dodatki specjalnie wybrane dla Państwa.

Potrawy przygotowuje zespół wykwalikowanych kucharzy Pałacu Popowo wyłącznie ze świeżych, naturalnych i wyselekcjonowanych produktów, przywożonych ze wsi od wybranych

hodowców i rzemieślników.


Cukry i desery

- wyśmienity mazurek serowy – specjalność Dziedzica                                                             

- puchar lodowy ze świeżymi owocami i bitą śmietaną                                                         

- tarty owocowe, placki i babki zapytaj


 

.:Szybki kontakt:.

telefon: (+48) 61-822-11-09; 797-18-48-13

e-mail: palacowa.spizarnia@palac-popowo.pl

wykonanie: PRODO tworzenie stron